Mandela i Sudàfrica, no tan bonics.

A les acaballes d’agost va inaugurar-se a Londres, a la cèntrica plaça del Parlament tan geogràfica com simbòlicament, la estàtua de gairebé 3 metres d’alçada d’en Mandela. Ell mateix va presidir la inauguració alhora aprofitada per retre-li un homenatge.

En Mandela te 89 anys d’edat i la seva salut és delicada. Els seus dies s’apropen a la fí. És millor no badar o l’homenatge el rebrà qualsevol dia al seu funeral directament.

Van participar-hi l’alcalde de Londres, Ken Livingstone dit Red Ken o Ken el Vermell i Ken Leninspart als seus anys de glòria, a més del primer ministre britànic, l’escocès Gordon Brown -cal dir que escocès renegat per molts escocesos que han votat majoritariament l’independentista SNP per governar el seu país fa poc-, ambdos laboristes. Envoltats d’eixams de periodistes molt atents a les seves lloances al venerable Mandela i la seva nova flamant Sudàfrica.

El mateix Mandela va proclamar triomfalment, en ser rebut a la residència oficial del primer ministre Brown al nº 10 de Downing st, que My wife and I are happy to be here because, as you know, this was one of our rulers, but we overthrew them. Afegint We are on an equal basis now.

Mandela inaugurant la seva estàtua

Pero no és cert que, tal com diu, a Sudàfrica hagin assolit la igualtat. Ni dins el país ni envers Anglaterra.

Coincidint amb aquesta inauguració i homenatge al Mandela s’ha conegut que ara, a Sudàfrica, es troben cartells on es llegeixen frases tan igualitàries com No white students are allowed to enter.

És irònic que justament el mateix dia que en Mandela parlava a Londres d’igualtat se sàpiga que l’única alumna blanca d’un col.legi sudafricà te prohibida l’entrada, per ser blanca, a una activitat escolar on participen la resta dels seus companys. Negres, a diferència d’ella.

S’han donat tota mena d’excuses. Pero els pares de la nena, militants de l’ANC partit d’en Mandela, no les accepten. Haurien de fer-ho? Haurien de resignar-se a que la seva filla sigui discriminada per ser blanca? Per què els pares d’aquesta nena que com a militants de l’ANC van lluitar contra l’apartheid haurien de permetre que ara el pateixi per ser blanca?

Això no és igualtat. Com tampoc hi ha igualtat entre la Sudàfrica governada pel Mandela i la seva gent envers Anglaterra. On a ningú se li ocorreria de fer el mateix amb cap nena negra i, potser, succeiria el contrari. En considerar justificat afavorir-la, o dit eufemistica i hipocritament de discriminar-la positivament, front aquesta nena blanca. D’això ja hi han casos concrets. En comentaré un properament a un altre post.

Per molt gran que sigui la seva estàtua i molt llargs els discursos dels seus homenatjadors està clar que no és cert allò que Mandela proclama. No som iguals. El govern sudafricà, el seu mateix partit, la seva mateixa gent, tots actuen en base a això.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Actualitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s