Tahar Ben Jelloun defineix la identitat europea

Gràcies a Ben Jelloun ja sabem que som i que hem de fer al futur. Els immigracionistes estàn alleugerits. Pero a d’altres no ens agrada que ens diguin que som i, encara menys, què hem de ser. Va explicar-nos-ho a La Vanguardia, diari de dretes tan immigracionista com qualsevol diari d’esquerres com es palesa, fa uns dies.

Què significa ser europeu avui? La creixent arribada d’immigrants de països europeus -d’Àfrica, del Magrib i Àsia- transforma i complica la vida quotidiana dels europeus habituats a viure entre ells. (…) Caldrà aprendre a viure amb els altres i acceptar la idea que nosaltres no estem pas sols i que ja no ho estarem mai més. (…) Cal un treball pedagògic suplementari per construir una identitat europea nova, que no s’assemblarà mai a les estatues petrificades que un es troba als parcs.(…).

Tahar Ben Jelloun

L’Europa petrificada és la que resta immobil i resignada front aquesta mena de discursos immigracionistes. Segons el que nosaltres sense immigració no som res.

Com si des de la més llunyana antigor a Europa no hi existís, fins l’arribada massiva de la immigració que esmenta, una identitat etnocultural plural i dinàmica. Ens està dient que sense immigració estem morts.

Quan els immigrants arriben a Europa perque els seus països sí han quedat petrificats i de vegades, literalment, gairebé a l’edat de pedra. Dir això és ofensiu? Tant com dir-nos als europeus que sense immigració som una pedra estèril. Pero malauradament al seu cas molt més versemblant.

No ho hem estat mai d’immòbils i estèrils, tampoc ara malgrat el que diguin immigracionistes com en Ben Jelloun. Potser confonent els seus desitjos amb la realitat. Una realitat complexa i dificil, és evident, pero no agonitzant. Encara donarem molta guerra. I en sortirem vencedors.

Perque en Ben Jelloun te clar que li espera a Europa. L’entrada del Magrib i de Turquia a la UE: Quant à la perspective d’élargissement, “si les pays de l’est font partie de l’Europe alors on doit accepter la Turquie et le Maroc. Le Maroc a une vraie légitimité pour se trouver dans l’Europe, en plus d’affinités et d’une langue commune avec le continent,” lance mon invité. “D’ailleurs, si l’Algérie n’était pas devenue indépendante, elle serait européenne aujourd’hui. Et les 2 enclaves espagnoles sur le territoire marocain, Ceuta et Melilla sont bien européennes, alors pourquoi pas le Maroc?” Si Ben Jelloun ne va pas jusqu’à prôner une intégration identique à celle des membres fondateurs de l’UE, il imagine que cette ouverture méditerranéenne saura “régler le problème de l’immigration clandestine et couper l’herbe sous le pied de l’islamisme et du fanatisme.”

És molt aclaridor això que diu. Si Europa no s’obre ja al Magrib i Turquia patirà les agressions islàmiques i l’agreujament de la seva immigració.

És un consell, una advertència o una amenaça? Poc importa si l’efecte serà el mateix. Només que ens serà menys traumàtic, que serà a les bones o les males i que ens deixa triar recomanant-nos paternalment que sigui a les bones, això és el que ens diu en síntesi.

En Ben Jelloun diu preparar-nos pel que segons ell és indefugible. Pero que ho sigui o no depèn només de la nostra voluntat, no de la dels immigracionistes. Nosaltres decidim. Perque no som de pedra. Ens mou l’amor a la nostra llibertat i la nostra identitat.

Anuncis

2 comentaris

Filed under Actualitat, Revolució

2 responses to “Tahar Ben Jelloun defineix la identitat europea

  1. Uri

    Molt bo aquest blog. Realment, faltava un espai identitari en català que fos realista i no tacat per les discusions internes entre dreta-esquerra. Cal fer saber a molts catalans que l’identitarisme tambè es una opció, que funciona en molts països europeus i que pot ser aplicat aquí.

    Els arguments son bons i la influència de pensadors europeus es molt important, com l’arqueofuturisme, per exemple.

    Bona feina!

  2. hordley

    Gràcies company, Europa no és un cementiri d’idees sortosament. Malgrat que alguns maldin per aconseguir-ho. Estem vius i mentre estiguem vius seguirem lluitant. Amb la victòria total com l’únic objectiu acceptable. Perque estem arribant a un punt d’inflexió decisiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s