Manlleu: del fracàs a l’enderrocament

Els blocs de pisos de Can Garcia, a Manlleu, seràn enderrocats. La seva població serà deportada redistribuida arreu de la ciutat. N’informava, poc i malament, el telenoticies

Manlleu va aprovar aquest dimarts l’inici del procés d’expropiació dels coneguts com a Pisos de Can Garcia, on hi viuen unes 250 famílies. L’enderroc d’aquests blocs d’habitatges és l’actuació més destacada del pla de rehabilitació integral del barri de l’Erm. Amb el vot favorable de tots els grups, l’Ajuntament va aprovar la relació de bens i drets a expropiar. Aquest procés es preveu que s’allargui durant un any i mig. Quan s’acabi es procedirà a l’enderroc de l’edifici i els veïns que compleixin tots els requisits legals seran reallotjats en habitatges de protecció oficial amb unes condicions econòmiques assequibles.

Pero què passa realment a Can Garcia?

Al diari El Pais no han pogut, malgrat les seves tendències immigracionistes, suavitzar-ne gaire la descripció:

Es un vecino del barrio de l’Erm que señala a su alrededor. El portal del bloque donde vive, uno de los seis de los pisos de Can García, presenta un aspecto deplorable. La puerta, vieja y destartalada, la mitad de los buzones reventados, la pintura cayendo a trozos y las paredes llenas de pintadas. Cerca de él, una bolsa de basura cae al lado de los contenedores. “La tiran para no tener que bajar”, explica. La convivencia en los pisos de Can García es hoy por hoy imposible. Es el foco de malestar de los vecinos de l’Erm, que esperan con ansia verlo desaparecer y que se lleve con él el estigma de barrio conflictivo.

A Manlleu hi ha un 22% de població immigrant -molt majoritàriament d’origen nordafricà-.

Al barri de l’Erm ja és el 55% dels habitants.

A Can Garcia arriba al 80% i, segons el mateix El Pais explica, La convivencia en los pisos de Can García es hoy por hoy imposible. Es el foco de malestar de los vecinos de l’Erm, que esperan con ansia verlo desaparecer y que se lleve con él el estigma de barrio conflictivo.

Can Garcia, Manlleu

Darrerement s’insisteix als mitjans que a Catalunya no hi han guetos.

Seria més adient d’anomenar a Can Garcia, per exemple, experiment multicultural?

Els veïns n’estàn farts. Tan farts que només volen veure desaparèixer, literalment, Can Garcia.

És a dir que volen veure desaparèixer, en realitat, la seva població.

Com és que no són titllats de racistes i prou?

Potser per què la deportació redistribució dels seus habitants i l’immediat enderrocament dels blocs de pisos on viuen es farà amb el vot favorable de tots els grups i seria una mica excessiu titllar-los a tots de racistes?

Sembla que la seva experiència intercultural no ha estat tan meravellosa com prometen els immigracionistes. Encara que sí ho ha estat d’intensa. Tant que estàn delerosos d’enderrocar Can Garcia per alliberar-se dels seus habitants.

La mateixa experiència intercultural que va buidar Can Garcia dels seus habitants anteriors, arribats prèvia i especialment d’Andalusia, malgrat que a l’article es dona a aquest fet només causes econòmiques.

El mateix va passar a les ciutats franceses i suïsses on s’hi van concentrar moltíssims immigrants espanyols, portuguesos o italians. Eren indrets durs pero mai van arribar als extrems de degradació i violència que ara pateixen en haver estat substituits per aquests altres immigrants. 

Passarà el mateix aquí? Quants barris caldrà enderrocar per combatir-ho? No seria millor prevenir el problema d’entrada abans que fer front, ara, a una despesa de molts milions d’euros bastint habitatges de protecció oficial per ficar-hi els immigrants després de l’enderrocament?

Perque això és el que està passant:

el Consistorio tomó la decisión de derribar Can García y realojar sus inquilinos en viviendas de protección oficial. El problema: Manlleu no disponía de pisos sociales. La envergadura de la operación ha superado con creces el Plan de Barrios y Ayuntamiento y Generalitat firmaron en julio de 2006 un convenio para hacer viable la ejecución y financiación del proyecto. Incasòl construirá 350 viviendas en ocho solares cedidos por el Consistorio, que se quedará con la finca de Can García para destinarla a vivienda de renta libre.

A la nostra nació es pateix una greu mancança d’habitatges socials. És lleig que els aixequin només ara, mai abans havien fet res semblant, exclusivament pels immigrants en no saber on ficar-los. Pero els responsables d’aquest merder són els immigracionistes. Qui l’han creat i no saben com solucionar-lo.

Anuncis

2 comentaris

Filed under Actualitat

2 responses to “Manlleu: del fracàs a l’enderrocament

  1. beatrizramirez

    jo abans vivia al barri de l’erm, i la veritat es que era vergonyòs ,ja que s’han fet els amos i senyors d’aquesta part del poble, no se com els ajuntaments poden realment consentir que aquests tipus de gent maltracti d’aquesta manera els nostres preciats pobles. Crec que haurien de parlar seriosament dels mils de problemes que aquest greu afer ha causat. Per que han permitit fins este punt que els inmigrants destrossin una poblacio com manlleu i als seus veins?? En serio no se n’adonen que la gent se’n va i abandona fins i tot el poble on abans tenien una vida sencera??? no ho podre entendre mai, abans, era riquisim en tot, i ara es un poble negre, conflictiu, delictiu, brut, i sense “catalans”….. quin disgust dels bons….

  2. hordley

    Això passa tan sovint arreu dels pobles i ciutats d’Europa que fins i tot s’ha creat una expressió, “white flight” o “vol blanc”, que es fa servir quan la població europea d’aquests literalment se’n va volant en patir el que esmentes.

    És una de les raons per les que a tantes grans ciutats europees en poques dècades els europeus seràn minoritzats. Perque en anar-hi creixent les poblacions afroasiatiques, en el nostre cas també amerindies, s’hi senten cada vegada més desplaçats o fins i tot vivint a territori hostil. Així que decideixen anar-se a viure a una altre banda. On hi hagi menys immigració i, alhora, menys degradació com la del cas de l’Erm..

    Pero si tot segueix igual arribarà un moment en que no hi haurà lloc on anar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s