Champions, Europa, Lligues

Champions

Després de la xiulada de Mestalla, alguns dels comentaristes més ofesos van venir a dir que si Barça i Bilbao no volien jugar les competicions espanyoles, ells mateixos: que es passessin la vida jugant competicions catalanes i basques contra el Granollers o el Barakaldo. Aquesta crítica tòpica contra els nacionalismes dits perifèrics podia tenir alguna raó de ser al segle XIX. Ara, no. Ara, per entendre’ns, hi ha la Champions. Pots jugar la Copa Catalunya, pots jugar la Copa d’Espanya, però la final més important de l’any és la de la Champions. L’objectiu del nacionalisme no és tancar-se i aïllar-se en la petitor. L’objectiu és participar en el món, obert i accessible, com allò que ets.

Europa

Ningú no dubta que en l’esplèndida temporada del Barça avui, la final de la Champions, és el moment central, el més alt. En un cert sentit, la importància, l’audiència, el ressò de la Champions fa que les Lligues de cada Estat o de cada nació tinguin cada vegada més una competència molt forta. Amb una Champions forta, amb un bon calendari, les Lligues passarien a ser gairebé fases classificatòries, prèvies de la Lliga europea. Fixem-nos com han celebrat alguns equips el fet de quedar entre els quatre primers de la Lliga espanyola. No és cap títol. Però és classificar-se per a la Champions. L’alternativa que deien els comentaristes, o jugar la Copa d’Espanya o jugar la de Catalunya, no és real ni com a metàfora. En primer lloc, perquè no hem tingut mai l’ocasió real d’escollir. Però també perquè hi ha la Champions. Perquè hi ha Europa.

Visca el Barça i Visca Catalunya!!

Visca el Barça i visca Catalunya!!

Lligues

Alguns dels equips que participen a la Champions vénen de Lligues petites, amb molt pocs clubs. Els equips escocesos juguen la seva pròpia Lliga, no una inexistent Lliga britànica. I han guanyat la Champions. Una Champions potent i prestigiosa modifica el mapa de les competicions esportives. En la mateixa direcció en què s’està modificant el mapa del món. Grans espais de confluència, com Europa. I nacions relativament petites, que participen en aquests espais. Que la Champions ens caigui enmig de la campanya electoral de les europees és una coincidència interessant. Quan Europa es fa seriosament, ens fa més lliures. Com la Champions.

Vicenç Villatoro

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Actualitat, Europa, Independència

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s