Bon Solstici d’Hivern!!

També el Sol s’alçarà triomfant a Europa. Esvaint la foscor que n’amara la terra i, alhora, l’ànima. Dins nostre rau l’esperit d’Apol.lo, deïtat solar dels nostres ancestres, amatent de desvetllar-se i lluitar. És temps de revolta, de combat per les nostres arrels i pel nostre futur.

Gelada bellesa

Roda solar

Sol Invicte!!

Anuncis

3 comentaris

Filed under Actualitat, Catalunya, Europa, identitari, Jovent, nacionalisme, Revolució

3 responses to “Bon Solstici d’Hivern!!

 1. Ei em podries dir de què està feta la roda solar? El cercle és de branquillons, no?
  Em podries explicar (aquí o per mail) un xic la tradició solar? De rodes solars en vaig veure al Colosseu, en mosaics, però em sembla que venen d’abans i que no és exclusiva de la mitologia clàssica. I té alguna relació la roda solar amb la creu cèltica (interpreto que són dos símbols diferents, la solar té la creu dins el cercle i la cèltica en sobresurten les puntes)?
  Jo entenc, que el cercle representa el Sol (logicament si es diu roda solar). Llavors si celebrem els solsticis (si més no abans que s’adaptessin les festes al cristianisme) interpreto que la creu cada punta és un solstici o un equinocci, i els espais les 4 estacions. Va per aquí la cosa?

 2. Stockesay

  La creu cèltica és una creu solar o, dit altrament, una roda solar. Irlanda mai no va ser conquerida pels romans encara que si va arribar-hi el cristianisme que va voler fer-ne un símbol sincrètic. Com bé dius la roda solar no és exclusiva dels romans i grecs. Perquè s’estén molt més enllà del seu àmbit i s’hi remunta molt abans d’aquests endisant-se a l’antigor. Arreu d’Europa com a Roma o Irlanda o, també, a Dinamarca:

  Rodes solars, Dinamarca

  Rodes solars, Dinamarca

  Rodes solars, Dinamarca

  Val a dir que aquestes són de l’Edat del Bronze. Molt anteriors als víkings i molt més encara dels que enguany pretenen abocar-hi els seus prejudicis euròfobs i ignorants amb l’excusa d’un breu període, que no arriba a dues dècades, al passat segle XX.

  Encara avui és un símbol ben viu com palesen els tatuatges que se’n fan els danesos:

  Tatuatge rodes solars

  El que en comentes és molt encertat. S’hi pot afegir que representa el cicle de l’any, el cicle i la força de la vida que reneix revolució rere revolució de la roda, el seu potencial revolucionari de perfecció i d’harmonia i en acabat d’ordre dinàmic. En aquest sentit Apol·lo és el nom d’un déu comú a tots els europeus sota diferents denominacions. Apol·lo és el déu de la lucidesa, la creativitat -la poesia i la música li són consagrades- i la bellesa.

  Però de rodes solars n’hi han d’altres menes. En són també les hexapètales o hexafòlies que, de fet, són el símbol amb que es representa Taranis. Un símbol de connotacions vegetals alhora que solars. Present àmpliament a l’arquitectura tradicional d’Europa i, també, de la nostra nació. Per exemple a les esglèsies romàniques:

  Hexapètala

  Et responc aquí i no per email per compartir això amb tothom que llegeix el blog.

  D’altre banda, les sortides a la muntanya que es relaten al teu blog són molt engrescadores.

  😀

 3. Aquest tema el trobo molt interessant i sempre m’ha fascinat. Crec que quedar-nos amb l’Europa cristiana és un error ja que no podem menystenir tota la història i cultura anterior, ja que tot és una evolució. És curiós veure no tan sols les adaptacions del cristianisme sinó també veure com la mitologia clàssica té el seu equivalent per exemple a la nòrdica. Des de petit que m’ha fascinat tot el que té a veure amb Grècia i Roma, des de la ciència a la tècnica, passant per l’art, l’arquitectura, la política i la mitologia. I una cosa de les que admiro dels clàssics és la inexistència d’un codi moral, del bé i del mal (o sigui no hi ha uns deus del bé que lluiten contra uns deus malignes). Això del Deus Sol Invictus ho desconeixia, pensava que la mitologia solar era exclusivament pre-romana.
  Sempre m’ha agradat més les nostres creences ancestrals que la moral d’esclau (que deia Nietzsche) del cristianisme importat del pròxim orient. A més que per molt cristiana que sigui Europa i per moltes creuades que hagim fet, el cristianisme el judaisme i l’islam no deixen de tenir un origen comú, submissió moral i un Déu tan cruel capaç de manar-te matar el teu fill amb un profeta tan boig capaç d’obeir-lo.
  Crec que a l’escola a part de religió (que no cataquesi) ens haurien d’ensenyar també tot el nostre passat pagà. Segur que ens ajudarien a entendre moltes coses del present.

  PS: si trobes engrescadores les sortides de Palestra, et convidem a venir a alguna sempre que vulguis. Ara comencem i esperem fer-ne moltes i que cada cop siguem mes. Pensem que és una bona manera de créixer físicament, mental i espiritual.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s