Haití, Senegal, Àfrica

L’oferta del president Wade als haitians d’anar a viure al Senegal es corprenedora: “Senegal està amatent d’oferir-los parcel·les de terrenys -fins i tot un sencer-. Si són només poques persones llavors probablement els oferirem habitatge i petits trossos de terreny. Si venen en massa estem amatents de donar-los una regió” [“Senegal is ready to offer them [Haitians] parcels of land – even an entire. If it’s just a few individuals, then we will likely offer them housing or small pieces of land. If they come en masse we are ready to give them a region”]

El president senegalès Wade addueix que els haitians són africans, que són negres, en oferir-los literalment de repatriar-se al Senegal per establir-s’hi. Deu ser per això que en Wade no va fer res semblant, malgrat els anihiladors terratrèmols que van patir, pels xinesos de Sitxuàn al 2008 o pels pakistanesos al 2005 o pels indonesis al 2004 o etc. Perquè no són negres. Quin exemple més entendridor de solidaritat racial entre negres africans. Actitud que ningú els retreu alhora que a d’altres, com als europeus, els seria fortament blasmada com un flagrant acte de racisme.

Abdoulaye Wade, president de Senegal

Haitians barallant-se a Port-au-Prince

És corprenedora sabent que pocs més gosen de proclamar com Haití és, excepte geogràficament, en tota la resta un país africà. Arran, d’entrada, la seva població d’identitat etnocultural negra i africana. La que millor n’ha conservat l’essència arreu d’Amèrica i en concret del Carib. És per això mateix que en Wade diu sentir-s’hi tan immediata, nítida i fortament identificat.

Ho és sabent com Senegal està tan corcat per l’atur i la pobresa, això malgrat ser lloat com l’economia més estable de l’oest d’Àfrica, que de l’exportació d’immigrants a Europa aquest president Wade n’ha fet un dels seus més lucratius negocis.

Exigint a Europa subvencions pel seu govern -per la seva família i amics- a canvi de, suposadament, minvar-la mitjançant l’inversió d’aquestes al desenvolupament dels senegalesos. Repetint la seva xerrameca victimista i hipòcrita sobre l’esclavitud, que ha tornat a repetir quant als haitians, per justificar tots els seus mals i exigir sempre més diners. Encara que moltíssims haitians són descendents directes d’africans caçats, esclavitzats i venuts pels avantpassats d’en Wade i tants d’altres senegalesos primer als àrabomusulmans i després, molt després, als europeus.

Fent a Europa, en síntesi, un brut xantatge del que s’embutxaca gairebé tots els diners que n’aconsegueix. Sense que els senegalesos en vegin gaires cèntims. Per què caldria esperar d’en Wade que tractés millor els haitians? Potser només vol els haitians com un altre mitjà, amenaçant d’atiar-ne la immigració, per extorquir els europeus? El millor que pot fer en Wade és callar, deixar de dir collonades, i treballar honestament pels senegalesos en ser la responsabilitat i tasca que envers aquests li pertoca.

Anuncis

2 comentaris

Filed under Actualitat, Europa, immigració, Jovent, Racisme

2 responses to “Haití, Senegal, Àfrica

  1. Magnífica exposició. Has escrit clar i català.

    Gràcies pel teu seny!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s