Noruega i Suècia: quan els natius europeus són minoritzats

Atacada per ser blanca; rossa de nou, només després de canviar-se a un institut a l’oest d’Oslo va gosar de ser rossa de nou la Mari Morken de 16 anys d’edat.

“Per què és racisme si nosaltres els diem ‘negres’ i no és racisme si ells ens diuen ‘blancs’?”

“Mai no he titllat a ningú de ‘negrata’ o ‘negre’ o res semblant. Però a nosaltres els blancs ens parlaven amb menysteniment. Ser blanc era negatiu. La cultura noruega i la cristianitat eren negatives i hi havien molts insults” diu Mari Morken de 16 anys que n’esmenta alguns “blanquet, patata i formatge blanc”

Fa tres anys en va tenir prou. Va moure’s d’un institut a Groruddalen a un institut al costat oest.

Cada matí pren el metro en direcció a l’altra banda de la ciutat per deslliurar-se dels insults i de l’opressiu ambient a la classe.

On va ara és bo de tenir bones notes i no crida l’atenció per ser blanca. Abans d’això tenyia de negre el seu cabell més que mig ros. Ara se’l tenyeix fent-lo una mica més ros encara. Està en procés de reviure la seva identitat noruega i està feliç de ser rossa sense ser titllada de “puta”

“Ah, noia, puta rossa!”

‘Josephine’ va topar amb aquestes paraules el primer dia a classe a un institut de majoria immigrant al sud d’Estocolm. Això va sobtar Josephine perquè apart del color del seu cabell res a la seva aparença suggeria que fos promiscua. No feia servir maquillatge i duia roba completament neutral. Va ser només el color del seu cabell allò que va fer-la ser titllada de “puta”.

‘Josephine’ és una de les informants de la investigadora Maria Bäckman qui ha fet un estudi etnogràfic sobre un suburbi al sud d’Estocolm on els suecs natius europeus són el 20% de la població. On són, en conseqüència, una minoria.

Reportatge del noruec Klassekampen, traduït com Lluita de classe, que es defineix com diari d’esquerra. La situació dels suecs i noruecs natius europeus minoritzats a la seva mateixa ciutat, al seu mateix barri, es tan greu quant a les vexacions racistes patides que fins aquest diari se’n fa ressò tot denunciant-la. D’altre banda és inversemblant, però ben real tanmateix, que els minoritzats suecs i noruecs acabin sent objecte d’estudi etnogràfic a la seva mateixa terra. Qui s’ho hauria imaginat fa una dècada? Què pot arribar a succeir d’enguany a la propera dècada?

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Actualitat, Europa, immigració, Jovent, Racisme

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s