Per què Taranis?

Roda de Taranis

Roda de Taranis -tan semblant a l'hexapètala-

A la mitología celta Taranis és el déu del Tro. El seu nom deriva del mot celta -indoeuropeu- taran que significa tro. Encara avui al gal.lès, Cymraeg, s’anomena taran al tro i es tradueix taranu com tronar. També està associat amb el sol. A les seves representacions, juntament amb el llamp, du una roda solar -cristianitzada amb el nom de creu cèltica-.

Pero el déu Taranis era conegut molt més enllà de Gàl·les. Era conegut arreu d’Europa. També se li retia culte a la resta de Britània i a la Gàl.lia. On en Juli Cèsar va constatar-ho a la seva crónica de la conquesta romana dels gals, encapçalada per ell, dita De Bello Gallico o per nosaltres La Guerra de les Gàl.lies.

Sovintegen les representacions sincrètiques de Taranis amb el déu romà Júpiter, deïtat principal dels romans que també brandava llampecs, arràn d’aquesta conquesta.

Tot i que també perque ambdues deïtats tenien un origen comú alhora compartit amb deus d’altres panteons indoeuropeus.

S’han trobat varies representacions seves com un déu brandant un llampec a una mà i una roda solar a l’altre a la Gàl.lia i Germània. Així com inscripcions dedicades a ell a aquests mateixos indrets pero també a Bèlgica, Croàcia i Hongria. Amb variants del seu nom com Taranucno-, Taranuo-, i Taraino-, etc.

Fins i tot a Asturies existeixen ara pobles amb els noms Táranu (Cangues d’Onis), Taranes (Ponga), Taraño (Sella), Taraniellu (Tameza) entre molts d’altres a més d’un inconfusible Tarañosdios (Cangues d’Onis). S’hi va retre culte al déu Taranis fins el segle X, tal com s’explica al llibre Simbología magico-tradicional d’Alberto Álvarez Peña publicat per l’Editorial Picu Urriellu.

En Taranis està probablement connectat amb el déu anglosaxó Thunor, el déu escandinau Thor -també conegut per dominar el llamp-, el Mart romà, etc.

Per què Taranis, llavors? Perque és un bon exemple de les arrels comunes compartides per nosaltres els europeus. Les més fondes i potser per això mateix no prou conegudes.

Ara que vivim uns temps que poden canviar Europa tan profundament, afectant fins i tot aquestes arrels, ha arribat el moment de prendre consciència d’elles. De qui som, de la nostra identitat. Per saber on volem anar.

Perque no ens importa canviar pero no volem dissoldre’ns ni desaparèixer.

Que el roent llamp de Taranis trenqui la foscor de la tempesta, que el seu ensordidor tro escampi la confussió, i que la llum de la seva roda solar ens il.lumini a tots donant-nos tota la lucidesa que ens cal.

Anuncis

9 responses to “Per què Taranis?

 1. enhorabona per el blog,l’acab de trobar ara,de partir d’ara el seguiré.

  Terra,ètnia i identitat pròpia mirant cap el benestar d’Europa.

 2. Stockesay

  Gràcies!

  😀

 3. Xavier

  no coneixia aquest blog i us felicito pels seus continguts i forma, calia que algú parlés clar, realment feia falta

 4. Mars Gradivus

  Gràcies!

  😉

 5. Roger

  Endavant amb aquest bloc! Molt bé!

 6. Rigormortis

  Vaig descobrir el blog fa un parell de mesos, moltes gràcies i endavant !!

 7. Mars Gradivus

  Gràcies pel suport!

  😀

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s